четвъртък, 26 септември 2013 г.

Късче от рая

Крушунските водопади в България са категоризирани като късче от рая. Причината за това е тяхната неповторима , омайваща, незабравима и естествена природна красота. Намират се в село Крушуна. Точно на 34 километра от град Ловеч.
Идеално място за семейна почивка. В град Ловеч има прекрасни семейни старинни, автентични къщи за гости, на достъпни цени.
Един вид сокол, наречен Крушун, е дал името на малкото планинско селце. Разположено на Деветашкото плато, селото се намира на границата на Стара планина и Дунавската равнина, сякаш кацнало на последните планински възвишения с открита панорама към течащата на север река Осъм.
На път за село Крушуна, Ловеч, се минава през “Деветашката пещета”. Тя е една от най-големите пещери в България и, също така, е открита през 1921 година, блозо до “Деветаки” -село.  Пещерата е дом на прилепи, хиляди от тях. Едната половина на пещерата е осветена и минава малка рекичка, а другата е тъмна и суха.
В нея обитават около 12 вида защитени земноводни сред които жаба, смок , костенурка. Също ще споменем и за 34-та вида бозайници обитаващи “Деветашката пещера”.
В същата околност и по-конкретно в град Ловеч, се намира Ловешката крепост, която е изградена 1187 година и запазена до ден днешен. Византийският император Исак 2ри подписва мирен договор , признаващ независимостта на всички Въстанали области и слагащ началото на 2рата Българска държава.
“Троянският манастир” се намира в същите околия на около двадесет километра от Ловеч. Той е по големина трети в България. Разположението му се описва като живописно именно заради разположението му на рекаЧерни Осъм.
Гложенският манастир е в близост до село Гложене. Посветен е според легендите на Свети Георги Победоносец. Именно неговата икона е в манастира. Според предания и  легенди самата икона неколкократно е изчезвала от манастира. Като на по-късен етап винаги е била намирана отново , но на хълма, недалеч от  селото, на което се намира хълма.Именно заради това манастирът е преместен на точно този хълм, на който е била намирана иконата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар